Definition og begreber

Udgangspunktet for familieopgørelserne er husstandsopgørelsen. En husstand består af samtlige personer, der deler en adresse uden hensyn til relationer mellem disse. En adresse kan omfatte en traditionel bolig eller institutioner som eksempelvis kollegier, alderdomshjem og børnehjem. I tillæg til almindelige boliger og institutioner anvendes nogle adresser administrativt til at registrere personer uden fast bopæl. Der kan eksempelvis være tale om hjemløse, besætningsmedlemmer på skibe eller ansatte på stationer.

 

En familie består af en eller flere personer, der bor på samme folkeregisteradresse. En familie består af en enlig eller et par med eller uden børn. En familie omfatter i nogle tilfælde alle personer i en husstand, mens andre husstande deles i flere familier.

 

Familier kan opdeles i tre hovedtyper:

 

Parfamilier

Enlige  

Ikke­-hjemme­boende børn.

 

For parfamilier og enlige kan familien ud over parret eller den enlige bestå af et eller flere hjemmeboende børn (0-17 år) eller hjemmeboende unge (18-24 år).

 

Børn er karakteriseret ved at de:

 

·         Er under 18 år

·         Har aldrig været gift

·         Har ikke selv børn  

·         Indgår ikke i et samlevende/samboende par (jf. nedenfor).

 

Hjemmeboende børn bor på samme adresse som mindst en af forældrene. Hvis et barn ikke deler adresse med mindst en af forældrene regnes barnet for ikke-hjemmeboende. Ikke-hjemmeboende børn vil ofte være børn, der bor hos andre nære slægtninge, er i familiepleje, bor på social institution eller på kollegium.

 

Unge på 18-24 år, som bortset fra aldersbetingelsen, opfylder alle betingelserne for at være hjemmeboende børn, regnes med til forældrenes familie som hjemmeboende unge.

 

Alle personer, der ikke er børn eller hjemmeboende unge, er voksne. Alle voksne, der ikke indgår i et par, er enlige.

 

Der er tre typer af par (se i øvrigt afsnittet metode og datagrundlag):

 

1.    Ægtepar.

Ægtepar er to personer, som er gift eller lever i registeret partnerskab.

 

Samlevende par.

Et samlevende par er to personer, der uden at være gift med hinanden har fælles børn, uanset børnenes alder, og uanset om børnene stadig bor hjemme.

 

Samboende par.

Samboende par består af to personer af hvert sit køn uden fællesbørn, men eventuelt med børn, der er særbørn. De to personer har en aldersforskel under 15 år, de er, så vidt familiehenvisningerne i CPR oplyser, ikke i nær familie med hinanden. Personer ned til 16 år kan være samboende.

 

Voksne i alle familietyper kan have hjemmeboende børn og unge. De hjemmeboende børn og unge kan være fælles børn eller særbørn. Fælles børn kan dog definitorisk kun forekomme i familietyperne ægtepar og samlevende par.

 

En familie består af højst to generationer. Hvis tre generationer bor sammen, regnes det som to eller flere familier.